Fakta
  • Namn: Tobias Dahlman
  • Roll: Senior Application Manager
  • Kontor: Mariehamn
“– Det mesta vi ville bygga var möjligt. Sällan stupade en idé på tekniska hinder, det handlade mer om vad som var vettigast ur ett affärsstrategiskt perspektiv.”

Som nyutbildad ingenjör skulle Tobias Dahlman till sjöss och se världen. Den planen gick i stöpet. Istället fick han vara med och skapa världens bästa Internetbank.

På Tobias Dahlmans diplom från Ålands tekniska läroverk stod det Automationsingenjör. Året var 1999 och Tobias hade en plan: Han skulle mönstra på ett fartyg som elmästare och resa världen runt. Men slumpen lade krokben för den planen.

– Jag såg i tidningen att Ålandsbanken letade efter systemutvecklare och på den vägen är jag.

Tobias gjorde entré hos en arbetsgivare som hade kommit till insikt. Relationer kunde inte bara vara digitala, de kunde också stärkas om de digitala tjänsterna var tillräckligt bra. För Tobias betydde den insikten jobb, jobb och ännu mera jobb.

Han fick bevisa sin duglighet genom att vara med och utveckla bankens fondtjänst. Efter det fick han förfrågan om han ville jobba med bankens digitala affärsutveckling. På den avdelningen hade man ett skriande behov av att få jobba direkt med utvecklare.

– Det var första gången jag satt med kolleger som inte var utvecklare och det vidgade mina vyer.

Ett litet team slog storbankerna

Teamet som Tobias jobbade med bestod av en brokig skara med skiftande bakgrunder, där ingick allt från ekonomer till journalister. Ambitionen var tydlig: Man skulle bygga världens bästa Internetbank.

– Det låter kanske kaxigt men egentligen var det inte så svårt. Globalt sett var nätbankerna långt efter de nordiska bankerna och här uppe i norr hade storbankerna enorma problem med att slå samman flera olika system och databaser, säger Tobias.

Teamet på dataavdelningen hade en klar fördel: De var ett sammansvetsat gäng som kunde sina system utan och innan.

- Det mesta vi ville bygga var möjligt. Sällan stupade en idé på tekniska hinder, det handlade mer om vad som var vettigast ur ett affärsstrategiskt perspektiv..

Tobias är inte den som bröstar sig. Han säger sig bara vara nöjd med den Internetbank som användarna fick.

Bland de många lärdomar han tog med sig från det projektet är vikten av att jobba nära kunden.

– Det låter som en klyscha men det är en enorm fördel. Att bokstavligen sitta i samma rum som din kund betyder att du kan reagera snabbt. Det finns ingen risk att du drömmer ihop något som kanske är bra men som kunden inte vill ha.

Enligt Tobias finns det bara fördelar att blanda olika kompetenser i utvecklingsprojekt. Perspektiven blir fler och på det sättet minskar riskerna för onödigt utvecklingsarbete och samtidigt kan tjänstekonceptet snabbt utvecklas.

- Håller du på tillräckligt länge med något finns det alltid risk att du hamnar i invanda spår. Att jobba med folk som inte är tekniker håller dig alert.

“– Ständig förändring. Det är svårt att fatta att tio år har gått, vi har utvecklats enormt. Samtidigt har vi börjat jobba med nya tekniska plattformar och de nya kollegerna är många." Banken flyttar till din ficka

Under åren har Internetbanken varit ett av Tobias skötebarn. Därför är det också naturligt att han nu ingår i det team som nu jobbar med den mobila versionen. Inledningsvis har teamet jobbat med ett tekniskt gränssnitt för att leverera information till den mobila applikationen, nu har man huggit tag i arbetet med en egen app.

– Den begränsade ytan i en mobil enhet ställer förstås höga krav på allt från användarvänligheten till den bakomliggande tekniken. En så kompakt yta som en mobildisplay är obarmhärtig, den förlåter inte ens minsta lilla fel utan istället understryks varje brist, säger Tobias.

När han ska beskriva Crosskeys första 10 år behöver han inte fundera många sekunder.

– Ständig förändring. Det är svårt att fatta att tio år har gått, vi har utvecklats enormt. Samtidigt har vi börjat jobba med nya tekniska plattformar och de nya kollegerna är många.

Det är en miljö som tydligen passar Tobias utmärkt. Han återkommer flera gånger till behovet av att lära sig nya saker.

– En insikt från de här tio åren är att det alltid finns mer att lära sig. Om jag en dag inte skulle lära mig något nytt? Nej, jag kan inte ens tänka mig det alternativet.

Men har han någonsin ångrat att han svarade på den där annonsen och inte valde att dra till sjöss för det stora äventyret?

– Nej, aldrig. Att samtidigt jonglera två små grabbar hemma med ett jobb som kräver 100 procent fokus är tillräckligt mycket äventyr för mig.